İçeriğe geç

EYLEMLERİMİZ GELECEĞİMİZDİR

                                                                                 

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. FAO tarafından Dünya Gıda Günü için belirlenen 2020 yılı teması; “Büyütelim, Besleyelim; Hep Birlikte Sürdürelim” olarak ilan etmiştir. Dünya Gıda Günü kapsamında her yıl açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların paylaşımı gündeme getirilmekte ve insanoğlunun hayatını sürdürebilmesinde zaruri ihtiyaçlarından olan gıda için tarımsal üretimin önemine dikkat çekilmektedir. Peki, tüm bu konulara dikkat çekerken biz hangi noktadayız? Pandemi, açlıkla mücadeleyi nasıl etkiledi? Haydi inceleyelim…

Açlıkla mücadelede kaydedilen ilerleme yavaşladıkça Korona virüs salgını da küresel gıda sistemlerinin kapasitesini daha da zayıflatmaktadır. Diğer bir deyişle gıdanın üretimini, dağıtımını ve tüketimini etkileyen tüm süreçler ve faaliyetler sekteye uğramaktadır. Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu adlı rapora göre Covid-19 salgını 2020 yılı sonu itibariyle 130 milyon kişiyi daha kronik açlıkla yaşamaya mahkûm edebilir. Bu rapor, sürdürülebilirlik kaygıların da göz önünde bulundurularak sağlıklı beslenmeye geçişin muazzam tasarruflar sağlayacağını ve böylece açlıkla mücadelede ibreyi insanlığın tarafına çevireceğini öne sürmektedir.

Peki, sürdürülebilir bir gelecek için ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle hazır katkı maddeli gıdalar yerine açık ve işlenmemiş gıdaları tercih etmeli; geleneksel, yerel ve mevsimine uygun gıdaları tüketmeliyiz. Balık ve et ürünlerinde sürdürülebilir üretim yapan üreticileri tercih ederken tüketebileceğimiz kadar besin satın alarak israfın önüne geçmeliyiz.

Dünya Gıda Günü, sahip olduğumuz kaynakları kutlamak için değil, bu imkanlara sahip olamayan insanlar için farkındalık yaratmak adına vardır. Bu farkındalığı arttırmak ve bu sorunla mücadele etmek için çok daha fazlasını yapmalıyız. Bu yüzden; “Eylemlerimiz Geleceğimizdir” sloganıyla, FAO’nun “Gıdaya, üreticilere, gezegenimize saygı duyalım; sağlıklı beslenmeyle açlığa son verelim.” çağrısına ortak olalım. Unutmayalım ki, sağlıklı beslenmeyle açlığa son verilmiş bir dünya mümkün…