İçeriğe geç

Adını esas Farsça ‘darı’ kelimesinden alan boza, Orta Asya Türklerinin uzun zamanlardan beridir ürettiği bir fermente içecektir. Türkler göçebe yaşadıklarından dolayı bozayı birçok farklı topluma tanıtmış ve bu toplumlarda tüketilmesini sağlamışlardır. Aslında geleneksel bir Türk içeceği olan bozanın tüketimi Balkanlar, Kırım, Kafkasya’ya kadar uzanmıştır.  Farklı ülkelerde üretilen bozayı birbirinden ayıran en temel özellik kullanılan hammadde ve üretim metodudur.  Tahıl bazlı bir içecek olan boza darı, mısır, pirinç, buğday gibi tahıllardan elde edilmektedir. Elde edildiği hammaddeye ve fermantasyon yöntemine göre bozanın kalite özellikleri de değişiklik göstermektedir.

Ülkemizde çoğunlukla kış aylarında tüketilen boza eşsiz tadının yanı sıra sahip olduğu fenolik bileşen ve antioksidan içeriğinden dolayı insan beslenmesinde önemli yere sahiptir. Boza, sokakta ve dükkânlarda bozacılar tarafından satılır. Eski yıllarda akşamları yeni hazırlanmış sıcak bozalar, sokaklarda bozacılar tarafından bağırılarak da satılırdı. 2000’li yılların başından itibaren ambalaj sanayiindeki gelişme ve hızlı tüketim alışkanlıklarına paralel olarak +8 °C’de 25 gün dayanan bozalar marketlerde satışa sunulmuştur. Aynı zamanda probiyotik özelliğe sahip olan boza yaz kış her sezon tüketilmesi gereken bir içecektir. Fakat fermante bir ürün olması sebebiyle yaz aylarınde fazla üretilmemekte ve tüketimi azalmaktadır.

Kıtır Boza mı Olurmuş!

Peki ya Kıtır Boza?

Freeze dry teknolojisi kullanılarak üretilen son ürünümüz kıtır boza, uzun raf ömrü ve kıtır tadıyla bozanın her zaman yanınızda taşımanıza ve yazın dahi tüketilebilmesine olanak sağlar. Sahip olduğu besin değerlerini yitirmeden kıtır hale gelen boza hiçbir kimyasal işlemden geçmemektedir.  Klasik boza tadının yanı sıra ananas, çilek, orman meyvesi aromalarıyla fermante tadını sevmeyenler için çok daha lezzetli hale gelmiştir. Renk renk yarım küre şeklinde ki bozalar çocukların da severek tüketeceği bir ürün haline gelmiş, beslenme çantalarının sağlıklı vazgeçilmezi olmuştur. Diğer tüm ürünlerimiz gibi glutensiz kıtır bozamız farklı diyet atıştırmalıkları arayanlar için güzel bir tercihtir.